De Chinese president Xi Jinping staat bekend om zijn harde optreden tegen corruptie sinds zijn aantreden. Maar nu draagt hij media op om nieuws over de Panama Papers te censureren.

Xi voelt de hete adem in zijn nek. Een paar weken geleden dook er een anonieme brief op die om het vertrek van de Chinese president vroeg. Het epistel kwam nota bene van ‘loyale communistische partijleden’ en leidde tot een ware klopjacht en de arrestatie van meer dan twintig verdachten.

Al jaren staat Xi bekend als een corruptiebestrijder. Hij maakte korte metten met lokale functionarissen die zich niet aan de regels hielden of te los met de partij omsprongen. Maar nu staat hij zelf in een verdacht daglicht. Documenten van Mossack Fonseca toonden aan dat drie van de zeven leden van het topkader via hun bedrijven klanten waren bij het adviesbureau.

Dat soort onthullingen komen voor Xi op een ongelukkig moment. Hoewel de familieleden en partijgenoten wellicht niets onwettigs hebben gedaan, is de schijn van forse vermogens niet bevorderlijk voor de discussies over Xi’s positie.

En dus voert Peking nu de censuur op. Al het nieuws over Panama Papers moet verborgen blijven voor Chinese nieuwsconsumenten – en vooral vooral de lagere regionen van de partij. The Guardian bericht over de blokkade, die alomvattend is. Bij The China Daily, een krant die gerund wordt vanuit de VS, kwam het verzoek binnen om ‘alle inhoud over het Panama Papers-lek te inspecteren en verwijderen. Internationale media die verslag doen van de Panama Papers worden ook geblokkeerd in Chinese huishoudens.

Eén van de genoemden in de Panama Papers is Deng Jiagui, de zwager van de president. Deng is aandeelhouder van twee investeringsbedrijven in de Britse Maagdeneilanden, een bekend belastingparadijs. Ook andere familieleden van invloedrijke partijgenoten staan met naam en toenaam in de gelekte documenten.

"Er is al een onderstroom van mensen binnen en buiten de partij die zijn leiderschap ter discussie stellen en dan komt zoiets er nog bij. Dit zorgt voor een volgende deuk in zijn harnas die hij heeft gecreëerd rond zijn persoonlijkheid en autoriteit", zegt China-kenner Sarah Cook.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl